Eten
De eerste mensen op deze aarde hadden er waarschijnlijk een
dagtaak aan om
voor hun eten te zorgen. De hoeveelheid tijd die hieraan besteed werd
is in de
loop van de historie wel veel minder geworden. Procentueel gaat
tegenwoordig
het grootste deel van je inkomen op aan de aflossing van de hypotheek
of aan de
gas- en lichtrekening.
De hoeveelheid tijd die we hebben om ons eten klaar te maken
en op te eten
is in de loop der tijd wel toegenomen. Van deze mogelijkheid wordt
jammer
genoeg niet zo veel gebruik gemaakt. Soms ligt de oorzaak daarvan min
of meer
buiten je eigen bewuste keuze. Klub, koor,
je werk of
wat dan ook kunnen er de oorzaak van zijn dat je van het eten een
vluggertje
maakt. Even de frituurpan of de oven aan, bordje op schoot, TV aan en
in alle
rust en vrede ben je in een wip klaar met eten.
Soms kan je gewoon echt niet anders en dan is het gewoon
fijn dat dit soort
'fast food'
bestaat.
Gelukkig zijn er ook dagen dat je wel de tijd kunt nemen voor je eten. dan is eten ook meer dan alleen maar het vullen
van je maag.
Het is dan een sociaal samenzijn.
Vandaag hebben we gegourmet (dit zal wel geen echt nederlands woord
zijn). Het voordeel van deze manier
van eten is dat je mond vaker leeg dan vol is. Daardoor is het mogelijk
om
vaker dan gewoonlijk met elkaar te praten. En doordat je steeds maar
moet wachten
tot je pannetje klaar is zit je ook langer aan tafel. daarom,
als de mogelijkheid er is van het eten een praat/eet-maal
te maken dan moet je het doen. Het kost je wat meer tijd maar dat is de
moeite
waard
20 april 1986
P.S.
Is er een statistisch verband tussen het
aantal gourmetstellen in Nederland en het aantal feministen? Ofwel,
kunnen
mannen niet koken en zetten ze daarom de te eten handel rauw op tafel
zodat
als het mislukt zij de schuld niet krijgen? Maar dit zal wel net zo'n correlatie zijn als die tussen het aantal
ooievaars in
Europa en het geboortecijfer. Wie het weet mag het
zeggen.