Eten

 

De eerste mensen op deze aarde hadden er waarschijnlijk een dagtaak aan om voor hun eten te zorgen. De hoeveelheid tijd die hieraan besteed werd is in de loop van de historie wel veel minder geworden. Procentueel gaat tegenwoordig het grootste deel van je inkomen op aan de aflossing van de hypotheek of aan de gas- en lichtrekening.

De hoeveelheid tijd die we hebben om ons eten klaar te maken en op te eten is in de loop der tijd wel toegenomen. Van deze mogelijkheid wordt jammer genoeg niet zo veel gebruik gemaakt. Soms ligt de oorzaak daarvan min of meer buiten je eigen bewuste keuze. Klub, koor, je werk of wat dan ook kunnen er de oorzaak van zijn dat je van het eten een vluggertje maakt. Even de frituurpan of de oven aan, bordje op schoot, TV aan en in alle rust en vrede ben je in een wip klaar met eten.

Soms kan je gewoon echt niet anders en dan is het gewoon fijn dat dit soort 'fast food' bestaat. Gelukkig zijn er ook dagen dat je wel de tijd kunt nemen voor je eten. dan is eten ook meer dan alleen maar het vullen van je maag. Het is dan een sociaal samenzijn.

Vandaag hebben we gegourmet (dit zal wel geen echt nederlands woord zijn). Het voordeel van deze manier van eten is dat je mond vaker leeg dan vol is. Daardoor is het mogelijk om vaker dan gewoonlijk met elkaar te praten. En doordat je steeds maar moet wachten tot je pannetje klaar is zit je ook langer aan tafel. daarom, als de mogelijkheid er is van het eten een praat/eet-maal te maken dan moet je het doen. Het kost je wat meer tijd maar dat is de moeite waard

 

 

20 april 1986

 

 

P.S.

Is er een statistisch verband tussen het aantal gourmetstellen in Nederland en het aantal feministen? Ofwel, kunnen mannen niet koken en zetten ze daarom de te eten handel rauw op tafel zodat als het mislukt zij de schuld niet krijgen? Maar dit zal wel net zo'n correlatie zijn als die tussen het aantal ooievaars in Europa en het geboortecijfer. Wie het weet mag het zeggen.