DENEMARKEN

 

 

                                                                       1991

 VOORAF

 

Bij het maken van de plannen voor de vakantie in deze zomer zijn we voor ons doen nogal afgeweken van onze gebruikelijke keuze voor wat betreft de bestemming. Meestal gaan we naar het zuiden om de zon op te zoeken, maar dit jaar konden we niets vinden wat iedereen leuk vond en ook nog te betalen was. Daarom viel dit jaar de keuze op Denemarken. Niemand was daar al eens geweest en het land had daardoor het voordeel van de twijfel. Volgens de gids van Vrij Uit biedt vakantiepark Lalandia in Rödby Havn veel mogelijkheden voor een redelijke prijs. Ook de afstand vanaf Leiden, zo`n 600 kilometer, is niet al te groot.

Aangeraden wordt om van te voren een plaats op de veerboot te reserveren. Als we opbellen naar Denemarken horen we dat er alleen midden in de nacht nog plaats is. Wanneer de bevestiging een paar dagen later komt blijkt er iets fout gegaan te zijn, want het is een reservering voor een persoon met de trein. Er zit dus niets anders op dan er maar gewoon naar toe te rijden en te zien hoe lang het duurt voor we met de veerboot mee kunnen.

Een dag voor we vertrekken gaat de auto nog even naar de garage omdat de motor niet echt lekker loopt. Een uur later wordt er opgebeld met de mededeling dat de cilinderkop van de motor helemaal versleten is en vervangen moet worden. De reparatie gaat een week duren. We kunnen de reis niet annuleren omdat het geen ongeluk met de auto is. De enige oplossing is om aan Gerda, die op dat moment op vakantie is in Amerika, te vragen of we haar auto kunnen lenen. Gelukkig vindt zij het geen probleem. Iedereen moet nu wel de voorgenomen hoeveelheid bagage halveren anders kan het niet in de kleine Subaru.


ZATERDAG 20 JULI

 

Om kwart voor drie loopt de wekker af en is het tijd om in te pakken. Met een beetje passen en meten lukt het om alles in de auto te krijgen. Vanaf Denekamp nemen we weg 213 binnendoor naar Bremen. Hoewel het in kilometers iets korter is dan over de snelweg doe je er toch wat langer over maar het is wel een leukere weg om te rijden. Bij Bremen is het tijd voor een koffiestop. De weg naar Hamburg is erg druk. Vandaag begint in Duitsland de vakantie en men gaat dan massaal op pad. Een paar keer staan we vast in een file. Om halftwaalf sluiten we aan in de rij auto`s die staat te wachten voor de veerboot. Omdat het zo druk is wordt er die dag geen rekening gehouden met eventuele reserveringen voor de boot, dus hebben we ons ten onrechte daar druk om gemaakt. Om kwart over vier vertrekken we naar de overkant. Op de boot drinken we wat en doen we een paar tax free inkopen. Het park Lalandia ligt op een paar kilometer van de haven en om half zes komen we bij ons huisje aan. Ons huisje staat aan de rand van het park. Het is nog vrij nieuw. De bomen en struiken eromheen zijn nog erg laag. Binnen is het erg ruim. Marieke en Irene slapen op een open zoldertje waar ze via een steil trapje op komen.

 

HET WEER

In de morgen is het

bewolkt. Later breekt

de zon door. Er valt

een enkel buitje. Het

is lekker warm.


 

ZONDAG 21 JULI

 

`s Morgens maken we eerst een wandeling over het strand. Het ligt op ongeveer vijf minuten lopen van de receptie van het park. Je komt er via een pad door een moerasachtig gebied en vervolgens over een vrij lage dijk. Het strand is niet erg breed en hier en daar liggen grote stukken die bedekt zijn met roodbruin wier. `s Middags gaan we zwemmen. Het zwembad is wat minder groot dan we gedacht hadden en heeft de gebruikelijke dingen als glijbanen, bubbelbaden en een golfslagbad. We doen wat boodschappen in de supermarkt op het terrein. Alles is er vreselijk duur.

 

 

 

HET WEER

Het is bewolkt en

vrij koud. Er staat

een harde wind. Het

is de hele dag droog.

 

MAANDAG 22 JULI

 

Vandaag is Coby jarig. Het blijft toch wat vreemd om je verjaardag te vieren terwijl er niemand op visite komt. We gaan in het dorp Rödby boodschappen doen in een supermarkt. Het is er wel een stuk goedkoper dan in het park, maar in verhouding met Nederland is alles toch erg duur. Om de verjaardag te vieren kopen we gebak. We bekijken ook de kerk in het dorp. Veel bijzonders is er niet in te zien.

We huren twee mountain bikes voor Irene en Marieke. Zij hebben dan de mogelijkheid om ergens naar toe te gaan omdat de huisjes nogal afgelegen liggen. `s Middags maken we met de fietsen een tocht over de dijk naar de haven van Rödby. Voor het avondeten gaan we naar de snackbar op het terrein.

 

 

 

HET WEER

Het is nog steeds

bewolkt maar in de

loop van de middag

komt de zon door.

Er staat weinig

wind en het is niet

koud.

 

DINSDAG 23 JULI

 

In de morgen gaan we naar Maribo, een stadje op ongeveer 15 kilometer afstand van ons huisje. Er zijn daar wat meer winkels dan in Rödby. We bekijken de oude domkerk. Het altaar in de kerk is heel indrukwekkend. Naast de kerk liggen de resten van het oude klooster. Achter de kerk ligt een rondvaartboot waarmee we een tocht maken over de meren die bij Maribo liggen. We varen door een natuurgebied waar we reigers en aalscholvers zien. Onderweg wordt de boot bijgeverfd, uitkijken dus bij het uitstappen. Het is jammer dat het erg koud is tijdens de tocht. `s Middags gaan we barnsteen zoeken op het strand. Of we echt iets gevonden hebben is op dat moment niet duidelijk.

 

 

 

 

 

                                                                                                                                   HET WEER

                                                                                                                            Eerst bewolkt en

                                                                                                                               vrij koud. Later

                                                                                                                         op de dag stralend

                                                                                                                                  zonnig weer.

 

 

WOENSDAG 24 JULI

 

We gaan naar Nakskov, een oud havenstadje in het westen van Lolland. De oude gotische kerk heeft veel houtsnijwerk in het koor, de preekstoel en het orgel. Het plaatsje heeft een gezellige winkelstraat. Vervolgens rijden we naar Dannemare. Volgens de toeristenfolders moet daar een keramiekfabriek zijn. Het geheel blijkt niet meer te zijn dan een oude boerderij waar één pottenbakker werkt. Zijn vrouw doet de verkoop. Ze hebben erg mooie dingen en we kopen een kandelaar voor Willy de Knegt die thuis de poezen verzorgt. We rijden terug naar ons huisje via Rödby Fjord, een kleine inham met een haventje. `s Middags doen we wat boodschappen in Rödby en `s avonds bellen we oma Boekee die jarig is.

 

 

 

HET WEER

In de morgen en een groot deel

van de is het zonnig en warm.

Er staat vrij veel wind waar-

door het lekker aanvoelt. Later

steeds meer bewolking en in de

avond wat regen.

 

 

DONDERDAG 25 JULI

 

Volgens de folders is er deze morgen markt in Holeby, een dorp op ongeveer 10 kilometer afstand. Maar hoe we ook zoeken we kunnen er niets vinden. Dan maar door naar Maribi waar alweer volgens de folders een rommelmarkt moet zijn. In het centrum is ook hier niets te vinden maar volgens het toeristenbureau is het een paar kilometer verderop. Als we er aankomen blijkt het een boerenschuur te zijn met tweedehands spullen. Op de terugweg willen we een kerkje met fresco`s bekijken in Tirsted. Ook dat kunnen we niet vinden. `s Middags huren we weer twee fietsen voor een tochtje door de omgeving. `s Avonds is er in het centrum van Lalandia een kindershow.

 

 

 

                                                                                                                                   HET WEER

                                                                                                               In de morgen bewolkt en

                                                                                                                     droog. In de loop van

                                                                                                               de middag steeds zonni-

                                                                                                                ger en warm. `s Nachts

                                                                                                                  een mooie volle maan.

 

 

 

 

VRIJDAG 26 JULI

 

Vandaag gaan we naar de krijtrotsen van Mön. Er moeten daar onderaan de rotsen veel fossielen te vinden zijn die uit het afbrokkelende krijt komen. Via de snelweg en een tunnel gaan we richting Falster en na een grote brug en een dijk komen we op het eiland Mön. De laatste kilometers naar de rotsen gaan over een modderig zandpad. De auto moet je op een parkeer-terrein achterlaten om het laatste stukje te lopen. We gaan eerst naar de top van de Store Klint waar je op 128 meter hoogte over de Oostzee uitkijkt. Dan gaan we naar beneden om onder aan de rotsen te komen. Het pad bestaat uit treden die zijn uitgegraven in de grond. Het is eerst zachtjes gaan regenen en als we bijna beneden zijn is het een complete stortbui. Schuilen onder een boom helpt na een poosje ook niet meer want daar lekt het dan ook. We besluiten om maar weer terug naar boven te gaan omdat beneden helemaal geen beschutting tegen de regen is. Het pad is intussen erg glibberig geworden. Als we boven aankomen zijn we doornat, vanbinnenuit door het zweten en van buitenaf door de regen. In het cafetaria boven komen we weer wat op adem en eten er een broodje. Op de terugweg stoppen we bij de kerk van Elmelunde. De wanden van deze kerk zijn helemaal beschilderd met fresco`s door een onbekende schilder in de veertiende eeuw. Langs de weg kopen we frambozen in een onbemand stalletje. Je neemt er uit wat je nodig hebt en legt het geld in een bakje. Sla wordt er ook verkocht en dat mag je zelf uit de tuin snijden, dan is het tenminste vers. Omdat het nogal modderig is komt de boer hierbij een handje helpen. In het plaatje Stege stoppen we ook even om de kerk te bekijken. Ook daar zijn fresco`s van de schilder uit Elmelunde. Bij de brug naar Falster stoppen we even om wat te drinken.

 

 

 

 

 

HET WEER

`s Morgens bewolkt met

af en toe een bui. La-

ter zonnig en droog.

 

 

ZATERDAG 27 JULI

 

Vandaag gaan we naar Nyköbing, een 700 jaar oude stad op het eiland Falster. We bekijken daar de kloosterkerk. Achter de kerk ligt een tuin die er precies zo uit ziet als in de tijd dat het klooster er nog stond. In de tuin groeien 300 verschillende geneeskrachtige kruiden. In het centrum is een kleine gezellige markt en er zijn een paar leuke winkelstraten. Wanneer we de stad weer uit willen rijden moeten we een poosje wachten omdat er net een wielerwedstrijd van start gaat. In Rödby doen we op de terugweg nog een paar inkopen omdat de winkels op zaterdag om een uur sluiten. `s Middags gaan we weer barnsteen zoeken op het strand. Als we terugkomen vragen we aan een deskundige of we echt iets gevonden hebben. Er blijkt niets tussen de verzameling stenen die we bij ons hebben te zitten. Je kan het controleren door het in water te gooien. Steen zinkt en barnsteen blijft drijven. De stenenverzameling houden we wel want er zitten hele mooie bij.

 

 

 

 

 

HET WEER

Het is de hele dag

stralend zonnig.


ZONDAG 28 JULI

 

We houden vandaag een lekker luie dag. `s Morgens maken we een strandwandeling van een paar uur. De mooiste stenen die we zien nemen we mee voor de verzameling. `s Middags gaan we voor de laatste keer naar het zwembad. Het eten doen we die avond weer een keer in de snackbar.

 

 

 

 

HET WEER

Het is een warme en

zonnige dag.

 

 

 

 

MAANDAG 29 JULI

 

We staan om kwart over zes op en drie kwartier later is alles ingepakt en ingeladen in de auto. Na verse broodjes opgehaald en de sleutel weggebracht te hebben gaan we kwart over zeven richting huis. Als we in de haven aankomen kunnen we zo de veerboot oprijden en even later vertrekken we. Om iets over halfnegen rijden we Duitsland in. Rond Hamburg hebben we een paar keer wat last van een file door ongelukken, maar het is lang niet zo erg als de file van 15 km die de andere kant op staat. Iets voorbij Hamburg maken we een stop om te picknicken. In Nordhorn stoppen we nog even om te tanken en voor een ijsje. De laatste twee honderd kilometer zijn ook geen probleem en om kwart over vijf zijn we weer thuis.

 

 

 

 

 

                                                                                                                                   HET WEER

                                                                                                                          Eerst mist daarna

                                                                                                                               zonnig en veel

                                                                                                                           te warm om auto

                                                                                                                                         te rijden.